Voorbereiding voor de wedstrijd

Bij het fluiten van wedstrijden krijg je soms te maken met emoties (van spelers, toeschouwers en coaches). Daarvoor is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dat kan als volgt:

  1. Ken de spelregels: Zorg dat je goed op de hoogte bent van de spelregels. Er zijn recentelijk wat nieuwe regels toegevoegd. Zo is de aanvoerder de enige op het veld die mag praten met de scheidsrechter. Het is handig om dit ook voorafgaand aan de wedstrijd dit te vermelden aan beide aanvoerders. Alle spelregels kun je hier vinden op de site van KNVB. En als je wil oefenen met spelregels kan dit via spelregelbewijs.nl
  2. Communicatie: Wees duidelijk in je beslissingen. Fluit daarom ook resoluut en overtuigend en zorg dat je bij de bal in de buurt bent door goed mee te rennen met het spel. Alle spelers moeten het fluitsignaal luid en duidelijk kunnen horen. Accentueer je beslissingen met de desbetreffende non-verbale signalen. In deze video worden alle signalen besproken.
  3. Objectiviteit: Wees altijd neutraal en onpartijdig, ongeacht het team of de situatie.
  4. Veiligheid: Let op de veiligheid van de spelers en grijp in bij gevaarlijke situaties. De grenzen die jij stelt als scheidsrechter is de maatstaf waar de spelers zich aan moeten houden. Let ook op je eigen veiligheid. Er is een escalatie protocol aanwezig in het wedstrijdsecretariaat (lees die van te voren even door, zeker bij een wedstrijd waar fysiek spel wordt verwacht) en bij een gevaarlijke situatie kan je hier altijd terecht voor ondersteuning. Je staat er niet alleen voor!
  5. In het geval van “eigen scheidsrechters vanuit de club”: Functie “2e Scheidsrechter”. De taak van de 2e scheidsrechter kan je verschillend invullen. Zo kan je fungeren als 4e man, je kan beide één helft fluiten, of een combinatie van beide. Het is belangrijk om actief deel te nemen aan de gehele wedstrijd, dus om bij het veld aanwezig te zijn. Twee zien, weten én horen altijd meer dan één. Dus steun elkaar tijdens de wedstrijd, je staat er immers niet alleen voor. Beide scheidsrechters moeten zich vooraf aan de wedstrijd bij het wedstrijdsecretariaat melden, waar je ook een tenue krijgt voor de 2e scheidsrechter, zo is deze herkenbaar en fungeert dus altijd ook als aanspreekpunt langs de kant.
  6. Hierbij nog een video met wat basistips.